Много хора подкрепят органичното фермерство, защото то им позволява да избегнат консумацията на причиняващите рак остатъчни съдържания на пестициди в тяхната храна. Органичните ферми също не увреждат биологичното разнообразие, инсектите, птиците, микробите или човека, както това правят агрохимикалите. Болните от рак често биват съветвани да консумират органична храна. Органичната храна е едновременно по-здравословна и по-добра за околната среда.
Агро-химикалите носят риск не само за консуматорите, но също и за работещите във фермерските лаборатории, които ги прилагат директно върху растенията. Например, глифосатът, които е основният компонент на РоундЪп (вж гл. 13) е главният виновник за причиняването на третата по величина най-разпространеното увреждане сред всички причинени от химикали увреждания между работещите в земеделието в Калифорния. В Европа дъждът съдържа в различна степен пестицидни остатъци, които далеч превишават стандартите за питейни води. Университетът в Лунд (Швеция) миналата година направи директна връзка между пестицидите и Не-Ходжкиновите лимфоми /Non-Hodgkin’s lymphoma/. Те са открили, че 73% повишение на случаите в САЩ от 1973 г. вероятно е било причинено от няколко общо употребявани пестициди като MCPA (една от целите на Новартис-Novartis’ Target) и глифосат (Монсантовият РаундЪп-Monsanto’s RoundUp). Такива химикали в храната ни потискат имунната система и по такъв начин дават възможност на вируси като този на Ебщейн-Бар (Epstein-Bar) да отключат появата на рак. Неврологични увреди, дефекти при ражданията, занижен растеж, проблеми в поведението и хиперактивност /повишена двигателна активност/ у децата, изменения на хормоните на щитовидната жлеза и рак на гърдите и тестисите, а така също и намаляване броя на сперматозоидите са били установени, вследствие на излагането на пестициди. Правителството на Великобритания даже е препоръчало да се обелват корите на плодовете, заради остатъците от химикали. Децата са по-уязвими поради повишаване на рисковете от левкемия. Вероятността децата да консумират праскови с превишено съдържание на пестициди е 1/4. Това дори не включва излагането на действието на токсичните коктейли в нашата вода в домовете ни. Неотдавнашно изследване на американската агенция за опазване на околната среда (АООС-EPA) е открило 23 вида пестициди в домашния прах. Земеделските химикали проникват в нашата вода, земя и храна, но доброто е, че те имат алтернатива.
Агро-химикалите носят риск не само за консуматорите, но също и за работещите във фермерските лаборатории, които ги прилагат директно върху растенията. Например, глифосатът, които е основният компонент на РоундЪп (вж гл. 13) е главният виновник за причиняването на третата по величина най-разпространеното увреждане сред всички причинени от химикали увреждания между работещите в земеделието в Калифорния. В Европа дъждът съдържа в различна степен пестицидни остатъци, които далеч превишават стандартите за питейни води. Университетът в Лунд (Швеция) миналата година направи директна връзка между пестицидите и Не-Ходжкиновите лимфоми /Non-Hodgkin’s lymphoma/. Те са открили, че 73% повишение на случаите в САЩ от 1973 г. вероятно е било причинено от няколко общо употребявани пестициди като MCPA (една от целите на Новартис-Novartis’ Target) и глифосат (Монсантовият РаундЪп-Monsanto’s RoundUp). Такива химикали в храната ни потискат имунната система и по такъв начин дават възможност на вируси като този на Ебщейн-Бар (Epstein-Bar) да отключат появата на рак. Неврологични увреди, дефекти при ражданията, занижен растеж, проблеми в поведението и хиперактивност /повишена двигателна активност/ у децата, изменения на хормоните на щитовидната жлеза и рак на гърдите и тестисите, а така също и намаляване броя на сперматозоидите са били установени, вследствие на излагането на пестициди. Правителството на Великобритания даже е препоръчало да се обелват корите на плодовете, заради остатъците от химикали. Децата са по-уязвими поради повишаване на рисковете от левкемия. Вероятността децата да консумират праскови с превишено съдържание на пестициди е 1/4. Това дори не включва излагането на действието на токсичните коктейли в нашата вода в домовете ни. Неотдавнашно изследване на американската агенция за опазване на околната среда (АООС-EPA) е открило 23 вида пестициди в домашния прах. Земеделските химикали проникват в нашата вода, земя и храна, но доброто е, че те имат алтернатива.
“ОТ МОЯ СОБСТВЕН ОПИТ Е ЯСНО,
ЧЕ ОРГАНИЧНАТА СИСТЕМА МОЖЕ ДА БЪДЕ
ИКОНОМИЧЕСКИ ЖИЗНЕСПОСОБНА,
ЗАЩОТО ТЯ ОСИГУРЯВА ГОЛЯМ КРЪГ ОТ ПРЕДИМСТВА ЗА ОКОЛНАТА СРЕДА И
ОБЩЕСТВОТО, И НАЙ-ВАЖНОТО,
ЧЕ ТЯ ПОЗВОЛЯВА НА КОНСУМАТОРИТЕ
ДА НАПРАВЯТ ИЗБОР
ПО ОТНОШЕНИЕ НА ХРАНАТА, КОЯТО ТЕ КОНСУМИРАТ.”
-Приц Чарлз
ЧЕ ОРГАНИЧНАТА СИСТЕМА МОЖЕ ДА БЪДЕ
ИКОНОМИЧЕСКИ ЖИЗНЕСПОСОБНА,
ЗАЩОТО ТЯ ОСИГУРЯВА ГОЛЯМ КРЪГ ОТ ПРЕДИМСТВА ЗА ОКОЛНАТА СРЕДА И
ОБЩЕСТВОТО, И НАЙ-ВАЖНОТО,
ЧЕ ТЯ ПОЗВОЛЯВА НА КОНСУМАТОРИТЕ
ДА НАПРАВЯТ ИЗБОР
ПО ОТНОШЕНИЕ НА ХРАНАТА, КОЯТО ТЕ КОНСУМИРАТ.”
-Приц Чарлз
Няма коментари:
Публикуване на коментар