Търсене в този блог

вторник, 23 октомври 2012 г.

ПОЛЗИ ЗА ЧОВЕШКОТО ЗДРАВЕ ОТ ОРГАНИЧНОТО ЗЕМЕДЕЛИЕ




Много хора подкрепят органичното фермерство, защото то им позволява да избегнат консумацията на причиняващите рак остатъчни съдържания на пестициди в тяхната храна. Органичните ферми също не увреждат биологичното разнообразие, инсектите, птиците, микробите или човека, както това правят агрохимикалите. Болните от рак често биват съветвани да консумират органична храна. Органичната храна е едновременно по-здравословна и по-добра за околната среда.
Агро-химикалите носят риск не само за консуматорите, но също и за работещите във фермерските лаборатории, които ги прилагат директно върху растенията. Например, глифосатът, които е основният компонент на РоундЪп (вж гл. 13) е главният виновник за причиняването на третата по величина най-разпространеното увреждане сред всички причинени от химикали увреждания между работещите в земеделието в Калифорния. В Европа дъждът съдържа в различна степен пестицидни остатъци, които далеч превишават стандартите за питейни води. Университетът в Лунд (Швеция) миналата година направи директна връзка между пестицидите и Не-Ходжкиновите лимфоми /Non-Hodgkin’s lymphoma/. Те са открили, че 73% повишение на случаите в САЩ от 1973 г. вероятно е било причинено от няколко общо употребявани пестициди като MCPA (една от целите на Новартис-Novartis’ Target) и глифосат (Монсантовият РаундЪп-Monsanto’s RoundUp). Такива химикали в храната ни потискат имунната система и по такъв начин дават възможност на вируси като този на Ебщейн-Бар (Epstein-Bar) да отключат появата на рак. Неврологични увреди, дефекти при ражданията, занижен растеж, проблеми в поведението и хиперактивност /повишена двигателна активност/ у децата, изменения на хормоните на щитовидната жлеза и рак на гърдите и тестисите, а така също и намаляване броя на сперматозоидите са били установени, вследствие на излагането на пестициди. Правителството на Великобритания даже е препоръчало да се обелват корите на плодовете, заради остатъците от химикали. Децата са по-уязвими поради повишаване на рисковете от левкемия. Вероятността децата да консумират праскови с превишено съдържание на пестициди е 1/4. Това дори не включва излагането на действието на токсичните коктейли в нашата вода в домовете ни. Неотдавнашно изследване на американската агенция за опазване на околната среда (АООС-EPA) е открило 23 вида пестициди в домашния прах. Земеделските химикали проникват в нашата вода, земя и храна, но доброто е, че те имат алтернатива.

“ОТ МОЯ СОБСТВЕН ОПИТ Е ЯСНО,
ЧЕ ОРГАНИЧНАТА СИСТЕМА МОЖЕ ДА БЪДЕ
ИКОНОМИЧЕСКИ ЖИЗНЕСПОСОБНА,
ЗАЩОТО ТЯ ОСИГУРЯВА ГОЛЯМ КРЪГ ОТ ПРЕДИМСТВА ЗА ОКОЛНАТА СРЕДА И
ОБЩЕСТВОТО, И НАЙ-ВАЖНОТО,
ЧЕ ТЯ ПОЗВОЛЯВА НА КОНСУМАТОРИТЕ
ДА НАПРАВЯТ ИЗБОР
ПО ОТНОШЕНИЕ НА ХРАНАТА, КОЯТО ТЕ КОНСУМИРАТ.”

-Приц Чарлз

Няма коментари:

Публикуване на коментар