Печалбите от органичните ферми или са еднакви с тези от конвенционалните ферми, или ги превишават съгласно изследване през 1999 г. на института Хенри А. Уолъс за органично земеделие. Когато се разбра, че органичните системи са по- печеливши от конвенционални ротации /смяна на реколтата/, оказа се, че това се дължи на един или повече от следните фактори: по-ниска производствена цена; по-висока верижна възвращаемост на растения, отглеждани при органичните ротации (сменявания на реколтата); издръжливост на засушаване. Освен това изследването е открило, че консуматорите от цял свят желаят да платят по-висока цена за органичните продукти. Например, пазарната цена на царевица от органична ферма е била средно с 35% по-висока, отколкото стойността на конвенционалната царевица в САЩ, отгледана през 1995 г.; с 44% по-висока през 1996 г. и със 73% по-висока през 1997 г. Цената за органичната и пречистена соя от сорта Clear Hilum (типът соя, който се употребява в Япония при тофу-вид ястие) за САЩ беше повече от два пъти по-висока в сравнение с цената на конвенционалната соя, отгледана през 1995 г. и 1997 г. Въпреки това изследването е установило, че допълнителното заплащане не винаги е необходимо при органичните системи, за да бъдат те представени по-добре от конвенционалните.
Източник "Книга за зелето и кралете"
Няма коментари:
Публикуване на коментар