България е най-големият производител на лавандулово масло в света, като над 80 % от продукцията е за износ. Това съобщи пред „Фокус" Веселина Ралчева, председател на асоциация „Биопродукти" и производител на лавандула.
През последните години страната ни е успяла да изпревари лидера в производството на лавандула - Франция. В момента изнасяме лавандулов цвят за Германия, Австрия, Швейцария, дори за САЩ и Япония.
През последните две-три години определено има интерес към лавандулата, тъй като цената на лавандуловото масло доста се е покачила и това е довело до повишаване на цената на лавандуловия цвят. Тази година конвенционалното лавандулово масло се продава навън на цена около 70 - 80 евро на килограм, а биологичното - 90-100 евро на килограм, като тези цени са малко по-ниски от миналогодишните. Тазгодишната реколта от лавандулови насаждения е с около 10% по-ниска от миналата година, но това се отразява на полученото лавандулово масло, каза председателят на „Биопродукти".
Лавандулата е много устойчива култура, която има изисквания към климатичните условия и почвите. Най-подходящите региони за отглеждане на лавандулови насаждения в България са планинските региони – между Средна гора и Стара планина. През последните години са се увеличили
лавандуловите насаждения в Северна България, но добивът от тази част на страната показва, че черноземните почви и климатичните условия там не са особено подходящи, посочи Веселина Ралчева.
Най-важното изискване при оглеждането на лавандула е в периода, когато се прибира реколтата, времето да е горещо, сухо и да няма вятър. Карлово и Казанлък са регионите с най-много лавандулови насаждения в България. Неприятели на лавандулата са молците и скакалците, които унищожават цялата реколта и пречат на биологичното развитие на културата. Преди години се е смятало, че лавандулата се оглежда сравнително лесно по биологични начини без препарати и химични торове, но нашествията от молци и скакалци принуждават собствениците или да ползват скъпите биологични препарати или да се връщат към конвенционалния метод на производство, допълни Веселина Ралчева.
Борбата с вредителите е с препарати, които обаче не са биологично разрешени, а тези, които са разрешени - са много скъпи и производителите са принудени да използват конвенционалния метод на отглеждане.
Източник: bgfermer.bg
Лавандулата е много устойчива култура, която има изисквания към климатичните условия и почвите. Най-подходящите региони за отглеждане на лавандулови насаждения в България са планинските региони – между Средна гора и Стара планина. През последните години са се увеличили
лавандуловите насаждения в Северна България, но добивът от тази част на страната показва, че черноземните почви и климатичните условия там не са особено подходящи, посочи Веселина Ралчева.
Най-важното изискване при оглеждането на лавандула е в периода, когато се прибира реколтата, времето да е горещо, сухо и да няма вятър. Карлово и Казанлък са регионите с най-много лавандулови насаждения в България. Неприятели на лавандулата са молците и скакалците, които унищожават цялата реколта и пречат на биологичното развитие на културата. Преди години се е смятало, че лавандулата се оглежда сравнително лесно по биологични начини без препарати и химични торове, но нашествията от молци и скакалци принуждават собствениците или да ползват скъпите биологични препарати или да се връщат към конвенционалния метод на производство, допълни Веселина Ралчева.
Борбата с вредителите е с препарати, които обаче не са биологично разрешени, а тези, които са разрешени - са много скъпи и производителите са принудени да използват конвенционалния метод на отглеждане.
Източник: bgfermer.bg
Няма коментари:
Публикуване на коментар