Търсене в този блог

вторник, 30 октомври 2012 г.

Приблизителни стойности на време на разграждане на различни материи в морска вода


Справедливо ли e ?

Справедливо ли е според Вас този, който пръска ябълките да е с костюм за биологична защита, а детенцето да яде същите тези ябълки под презумпция, че са ужким здравословна храна. Не е ли това геноцид срещу човечеството? Наистина ли трябва да им повярваме, че е безопасно? Хората са казали, съди човек по делата му, а не по приказките му. В случая приказките са, че е безопасно, а делата сочат точно обратното. По тази логика не трябва ли да облечем стомасите си с биологични костюми отвътре?

Източник : Био Магазин Варна - "Terra Verde"

Европа съкращава бюджета за земеделието

ЕС ще съкрати бюджета си с 50 млрд. евро – земеделието е сред най-засегнатите сектори! 
Въпросът пряко засяга и България, която настоява за изравняване на субсидиите за земеделие и животновъдство с тези на старите държави-членки на ЕС
Правителствата на страните от ЕС ще съкратят поне с 50 милиарда евро предложения бюджет за 2014 год., твърди австрийският вестник Die Presse, като се позовава на източници от дипломатическите среди.



Съкращенията ще засегнат всички сфери, като най-силно ще се усетят в кохезионната политика и земеделските субсидии.



Редуцирането на бюджета ще рефлектира на по-бедните страни в източна Европа, които се присъединиха към Евросъюза в периода 2004-2017 година.



Въпросът пряко засяга и България, която настоява за изравняване на субсидиите за земеделие и животновъдство с тези на старите държави-членки на ЕС.

В статията се посочва, че директните плащания за земя и животни ще бъдат силно засегнати от съкращаването на бюджета и новите държави-членки „ще трябва да направят компромис“ относно изравняването на субсидиите, което ще се случи по-бавно от обещаното.

понеделник, 29 октомври 2012 г.

България е най-големият производител на лавандулово масло в света

България е най-големият производител на лавандулово масло в света, 80% изнасяме

България е най-големият производител на лавандулово масло в света, като над 80 % от продукцията е за износ. Това съобщи пред „Фокус" Веселина Ралчева, председател на асоциация „Биопродукти" и производител на лавандула.

През последните години страната ни е успяла да изпревари лидера в производството на лавандула - Франция. В момента изнасяме лавандулов цвят за Германия, Австрия, Швейцария, дори за САЩ и Япония.
През последните две-три години определено има интерес към лавандулата, тъй като цената на лавандуловото масло доста се е покачила и това е довело до повишаване на цената на лавандуловия цвят. Тази година конвенционалното лавандулово масло се продава навън на цена около 70 - 80 евро на килограм, а биологичното - 90-100 евро на килограм, като тези цени са малко по-ниски от миналогодишните. Тазгодишната реколта от лавандулови насаждения е с около 10% по-ниска от миналата година, но това се отразява на полученото лавандулово масло, каза председателят на „Биопродукти".

Лавандулата е много устойчива култура, която има изисквания към климатичните условия и почвите. Най-подходящите региони за отглеждане на лавандулови насаждения в България са планинските региони – между Средна гора и Стара планина. През последните години са се увеличили
лавандуловите насаждения в Северна България, но добивът от тази част на страната показва, че черноземните почви и климатичните условия там не са особено подходящи, посочи Веселина Ралчева.

Най-важното изискване при оглеждането на лавандула е в периода, когато се прибира реколтата, времето да е горещо, сухо и да няма вятър. Карлово и Казанлък са регионите с най-много лавандулови насаждения в България. Неприятели на лавандулата са молците и скакалците, които унищожават цялата реколта и пречат на биологичното развитие на културата. Преди години се е смятало, че лавандулата се оглежда сравнително лесно по биологични начини без препарати и химични торове, но нашествията от молци и скакалци принуждават собствениците или да ползват скъпите биологични препарати или да се връщат към конвенционалния метод на производство, допълни Веселина Ралчева.

Борбата с вредителите е с препарати, които обаче не са биологично разрешени, а тези, които са разрешени - са много скъпи и производителите са принудени да използват конвенционалния метод на отглеждане.

Източник: bgfermer.bg

Швеция може да поиска боклук от България

Тема с продължение ...

Швеция може да поиска боклук от България, съобщава местно радио. Причината е, че скандинавската страна изпитва недостиг на отпадъци, от които произвежда електроенергия.

Само 4 процента от шведския боклук се складира на сметища. Заради успешната програма за производство на електроенергия от отпадъци, страната започна да внася около 800 000 тона от други страни.

Стокхолм планира да поиска суровина от страни като България, Румъния и Италия, тъй като те нямат ефективна система за преработка на отпадъците и разчитат предимно на сметищата

На шведите не им стига боклука, започват да внасят

В България даваме милиони за да опаковаме и транспортираме софийския боклук из родината. Много населени места дори не събират боклука, а просто го изхвърлят на
 края на селото. Рециклирането, въпреки очевидния си икономически смисъл, си остава по-скоро обект на конспиративни теории, от колкото сериозно начинание.

През това време в Швеция шведите се сблъскват с друг цивилизационен проблем. Свършил им е боклука. И понеже за тях боклука е ценен ресурс, сега им се налага да внасят.

Как може да ти свърши боклука? Шведите, разбирате ли, рециклират 96% от боклука, който произвеждат. А с 4-те останали процента захранват една от най-невероятните системи за производство на електроенергия за хиляди домакинства (ето как работи). И сега са изправени пред проблем: ако не намерят достатъчно боклук, ще трябва да преустоновят производството на ток, а след това нищо чудно да свикат референдум за нова АЕЦ.

Какво да правят? Преди няколко дни шведските власти обявиха, че започват внос на боклук от Норвегия – към 80 000 тона първокачествен боклук, с който да продължат да си правят ток.

И сега най-якото нещо в цялата случка: не шведите ще плащат за боклука, а норвежците ще плащат за това, че се отървават от него. Така шведите ще получават пари да купуват суровината, която да правят на ток. Боклукът на едни е злато за други.

И най-накрая, чуйте това: Катарина Ослунд от Шведската екологична агенция казва следното:

“Надявам се, че вместо от Норвегия, ще внасяме боклук от Италия, Румъния, България или от балтийските държави, защото те все още използват сметища. Тези държави нямат фабрики за изгаряне на боклука или за рециклиране и имат най-много нужда от решение за техния боклук.”

Явно шведите смятат, че взимат евтино на норвежците и, че ние българите например сме готови да им платим по-скъпо за това. Не за друго, а защото тук и без друго даваме луди пари за да си събираме боклука по поляните.

неделя, 28 октомври 2012 г.

Растеж в търговията с фалшиви пестициди !!!

ЕК предупреди България относно неспазването на директивата за употреба на пестициди
България и Люксембург не са нотифицирали Комисията за каквито и да било мерки по Директивата за използване на пестициди

Европейската комисия очевидно е наясно с продължаващото нерегламентирно използване на пестициди в земеделието, поради което изпрати предупреждение до Белгия, България, Дания, Литва, Люксембург, Португалия и Словения, в което се настоява те да осигурят пълно спазване на Рамковата директива за постигане на устойчива употреба на пестициди.

В България от пестициди изключително тежко е засегнато пчеларството тази година, като пчелари от цяла България алармират за унищожени хиляди пчелни семейства.

Директивата определя правила за устойчива употреба на пестициди с цел намаляване на рисковете и въздействието на употребата на пестициди върху здравето на хората и околната среда.

Седемте държави членки все още не са транспонирали напълно тази директива в националните си законодателства, въпреки че трябваше да направят това до 26 ноември 2011 г. Директивата се прилага частично от Белгия, Дания, Литва, Полша и Словения, но все още съществуват редица недостатъци — от сертификационни системи за професионални потребители до изисквания за защита на водната среда.

България и Люксембург не са нотифицирали Комисията за каквито и да било мерки.

Засегнатите държави членки разполагат с двумесечен срок, за да информират Комисията относно мерките, взети за осигуряване на пълно съобразяване със законодателството на ЕС. При липсата на нотифициране на подходящите мерки Комисията може да сезира Съда на Европейския съюз, се казва в официалното становище на ЕК.

Растеж в търговията с фалшиви пестициди отчете неотавна Европол. Европейската полицейска служба е идентифицирала заплахата от нарастващата организираната престъпност в тази област. Тя е създадена от изключително малкия риск и високата печалба, комбинирана с липсата на хармонизация в закона и реализацията.

Употребата на нелегалните пестициди е констатирана на Стария континент, а Североизточна Европа е била специално ударена от криминалните мрежи. Фалшивите пестициди заплашват здравето на фермерите и потребителите, поставят в опасност естествената среда. Има риск те да могат да бъдат използвани и като елемент за производството на самоделни експлозиви. Търговията с нелегалните и фалшиви пестициди е подготвена от изключително сложни криминални мрежи, заявяват още от Европол като добавят, че един от начините за справяне с проблема е реализирането на контролирани доставки на пестициди.

МНОГО ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРОМЕНИ В МЯРКА 112




Следната информация за промени в мярка 112 "Създаване на стопанства на млади фермери" от ПРСР и очаквания период за стартиране на приема на проекти по мярката е публикувана в рубрика "Актуално" на сайта на МЗХ (www.mzh.government.bg):
     По МЯРКА 112 „СЪЗДАВАНЕ НА СТОПАНСТВА НА МЛАДИ ФЕРМЕРИ“ измененията са наложени във връзка с препоръки на Европейската комисия и с оглед пренасочване на ограничения финансов ресурс към най-ефективните и гарантиращи резултати кандидати. От друга страна се засилва и подкрепата за по-слабо развитите сектори и тези, които са ориентирани към опазване на околната среда. Създават се критерии за оценка на постъпилите заявления с цел насочване на ограниченият бюджет по мярката към новите приоритети.
     Едни от основните изменения са свързани с увеличаване на първоначалните икономически единици (ИЕ) при кандидатстване от 2 на 4 ИЕ и въвеждане на изискване за  доказване с документ за собственост/аренда/наем на земята в цялото стопанство към момента на кандидатстване, а не само за ИЕ, с които се кандидатства. Променя се стъпката за увеличаване на стопанството, изразена в икономическите единициот 1 на 1.5 ИЕ, като за всяка нова стъпка ще се изплащат 2 500 евро безвъзмездна финансова помощ по мярката. По този начин минималният размер на стопанството към момента на отчитане на бизнес плана е 8,5 ИЕ. Бизнес планът се разработва за период от 5 години, като задължителните инвестиции в движими и недвижими материални активи се увеличават на 5 000 евро от сумата на първото плащане – 12 500 евро, и 2 000 евро от второто плащане към периода за проверка, заявен от младия фермер. Изпълнението на бизнес плана ще се проверява най-рано на третата година и не по-късно от петата година от стартиране на дейността, като са предвидени и текущи проверки за спазване на коректното му  изпълнение и особено спазване на размера на минималните ИЕ, налични при стартиране на дейността, както и дали е достигнато минималното увеличение на земеделското стопанство с минимум 4.5 ИЕ в сравнение с първоначалното състояние.
     Въвежда се допълнителен приоритет за кандидатите, които имат завършено средно или висше образование в областта на земеделието, ветеринарната медицина или аграрната икономика, или сертификат за завършен 150 часов курс в същите области.
     Приоритет при оценка на заявленията ще се дава и на млади фермери, които са сертифицирани за биологично производство, в процес на преход или с намерение за развиване на биологично земеделие, както и такива, които вече са подали заявление или са заявили намерение за кандидатстване по мярка 214 „Агроекологични плащания“.
     С предимство ще се ползват също така фермери, които ще развиват дейност в сектор „Животновъдство“.
     Въвежда се предимство за кандидати от областите Благоевград, Варна, Габрово, Кърджали, Ловеч, Разград, Силистра, Смолян, София и Перник.
     По време на изпълнение на бизнес плана младите фермери ще могат да извършват изменения на заложените инвестиции, дейности и цели, но само след подаване на мотивирано и обосновано заявление за промяната до ДФ „Земеделие“ – РА и сключване на анекс към подписания договор за предоставяне на финансова помощ. За извършването на малки промени, като промяна на култури в растениевъдството или промяна в порода или вид в животновъдството, без това да води до промяна от един в друг сектор и обратното, или промяна в ИЕ, е необходимо само писмено уведомление до ДФ „Земеделие“ – РА. Остава задължението за водене на счетоводство.
     Предвижда се приемът на заявления по мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери“ да започне в края на месец юли.


събота, 27 октомври 2012 г.

Европейска седмица за намаляване на отпадъците (ЕСНО), 17 - 25 ноември

 Разполагаме с една семица, през която да покажем, че да намалим отпадъците е Л-Е-С-Н-О! От година на година изхвърляме все повече отпадъци, а има много и съвсем лесни начини да правим по-малко боклук. Това ще бъде 4-тото европейско издание на инициативата, в която ще участват над 30 страни от Европа, а България се включва за пръв път, чрез Асоциацията на еколозите от общините в България (АСЕКОБ). Търсят се най-идейните, най-смелите и най-веселите училищни акции срещу боклука. Съберете се и измислете нещо, с което да предизвикате цялото училище и да успеете да намалите отпадъците. Защо да се включите в провеждането на ЕСНО? - Така Вашето учебно заведение, ще стане част от мрежа от организации и институции, активно участващи в популяризиране на идеите за намаляване на отпадъците, ще има възможност да се възползва от опита и добрите практики в друи страни; - Ще Ви бъде предоставен официалния ЕСНО Communication Toolkit и ще можете да се възползвате от популяризиране в медиите на Вашето участие в европейски проект, както и рекламни материали на кампанията; - ЕСНО е една уникална възможност за включване на младите хора в дейности за намаляване на отпадъците и устойчиво потребление; - Вашето участие ще бъде отразено на интернет страницата на ЕСНО - Ще участвате в национален и Европейски конкурс за най-добрите идеи – ЕСНО Награди 2012; - Ще имате възможност реално да допринесете за намаляване на отпадъците във Вашия район. Как да се включите като участник в ЕСНО? - Формулирайте своята идея за проект за намаляване на отпадъците – идеи за проекти можете да разгледате на страницата на ЕСНО за България - Регистрирайте Вашата идея на страницата на ЕСНО за България: http://bamee.org/ewwr/registration.php - Запознайте с процедурата за участие и Хартата за участие на Разработчици на проекти в ЕСНО; - Изтеглете регистрационния формуляр; - Попълнете регистрационния формуляр съобразно указанията; - Изпратете попълнения формуляр на e-mail: ewwrbameeorg За повече подробности и записване за участие, посетете страницата на ЕСНО за България: http://www.bamee.org/ewwr/, или се свържете с организаторите на ЕСНО от АСЕКОБ на ел. поща ewwrbameeorg. или мобилен телефон 0878 577973. Крайният срок за регистрация на първоначалните идеи е 7 ноември 2014, а крайния срок за окончателни дейности - 13 ноември 2012. Всички, които направят заявка за участие в срок, ще участват в националния и европейски конкурс за най-добър проект, а също така ще получат рекламни материали - тениски, торбички за многократна употреба в калъфче и рекламни плакати. Вдъхновете се, заразете своите приятели, а после не забравяйте да ни изпратите и разкази със снимки / видео! Събраните материали ще публикуваме в интернет, за да ги видят всички.
Добавете надпис

сряда, 24 октомври 2012 г.

Конвенционални срещу Органични

Тридесет процента от европейските земеделски земи ще се превърнат в органични ферми до 2010г. Понастоящем 10% от земеделието в Австрия е органично и то трябва да нарасне до 20% към 2005 г. Докато някои сектори в Австрия са вече 50% органични, Дания цели да достигне това през 2010 г. Органичното земеделие е най-бързо нарастващият сектор на Австрийското агро-стопанство и е ЕДИНСТВЕНИЯТ нарастващ сектор във Великобритания. През 1998 г. Великобритания получи 140 молби от фермери само за първите шест месеца на годината за преминаване към органично земеделие и сега има 445 органични ферми в Англия и Уелс. В Унгария са известни повече от 100 органични фермера и 90% от тяхната реколта директно се изнася за Австрия.Сега 7,8% от Швейцарското земеделие също е органично. САЩ, Франция, Япония и Сингапур увеличават с 20% годишно органичния си сектор, а Великобритания с 40%, докато за света тази цифра е около 30% годишно. Органичното земеделие произвежда стоки за пазара на стойност $11 милиарда, като до 2006 г. тази цифра се очаква да нарасне на $100 милиарда. Във Великобритания през 1998 г. на пазара са се продавали стоки от органично земеделие за повече от $300 милиона, като за 2000 г. се очакваше те да надхвърлят $1 милиард. В Нова Зеландия продажбите на такива стоки са достигнали $25 милиона, но се очаква за две години те да нараснат до $65 милиона. Някои органични артикули в Дания са превзели почти 100% от пазара, а много други са надхвърлили 50%. Нова Зеландия докладва, че очаква износът на органично “киви” да се увеличи четворно през следващите 4 години. Джюл Прити` от Есекския университет (Великобритания) е документирал случаи на фермери-селяни от някои развиващи се страни, които са увеличили от два до три пъти добивите си чрез модерни органични технологии. “Те изискват много труд, никакви заеми и никаква помощ от хищническите корпорации. Само с такива средства световната бедност може да поддържа контрола върху снабдяването с храни и да се защити от [тези] технологии.
Изотчник : "Книга за зелето и кралете"

вторник, 23 октомври 2012 г.

ПОЛЗИ ЗА ЧОВЕШКОТО ЗДРАВЕ ОТ ОРГАНИЧНОТО ЗЕМЕДЕЛИЕ




Много хора подкрепят органичното фермерство, защото то им позволява да избегнат консумацията на причиняващите рак остатъчни съдържания на пестициди в тяхната храна. Органичните ферми също не увреждат биологичното разнообразие, инсектите, птиците, микробите или човека, както това правят агрохимикалите. Болните от рак често биват съветвани да консумират органична храна. Органичната храна е едновременно по-здравословна и по-добра за околната среда.
Агро-химикалите носят риск не само за консуматорите, но също и за работещите във фермерските лаборатории, които ги прилагат директно върху растенията. Например, глифосатът, които е основният компонент на РоундЪп (вж гл. 13) е главният виновник за причиняването на третата по величина най-разпространеното увреждане сред всички причинени от химикали увреждания между работещите в земеделието в Калифорния. В Европа дъждът съдържа в различна степен пестицидни остатъци, които далеч превишават стандартите за питейни води. Университетът в Лунд (Швеция) миналата година направи директна връзка между пестицидите и Не-Ходжкиновите лимфоми /Non-Hodgkin’s lymphoma/. Те са открили, че 73% повишение на случаите в САЩ от 1973 г. вероятно е било причинено от няколко общо употребявани пестициди като MCPA (една от целите на Новартис-Novartis’ Target) и глифосат (Монсантовият РаундЪп-Monsanto’s RoundUp). Такива химикали в храната ни потискат имунната система и по такъв начин дават възможност на вируси като този на Ебщейн-Бар (Epstein-Bar) да отключат появата на рак. Неврологични увреди, дефекти при ражданията, занижен растеж, проблеми в поведението и хиперактивност /повишена двигателна активност/ у децата, изменения на хормоните на щитовидната жлеза и рак на гърдите и тестисите, а така също и намаляване броя на сперматозоидите са били установени, вследствие на излагането на пестициди. Правителството на Великобритания даже е препоръчало да се обелват корите на плодовете, заради остатъците от химикали. Децата са по-уязвими поради повишаване на рисковете от левкемия. Вероятността децата да консумират праскови с превишено съдържание на пестициди е 1/4. Това дори не включва излагането на действието на токсичните коктейли в нашата вода в домовете ни. Неотдавнашно изследване на американската агенция за опазване на околната среда (АООС-EPA) е открило 23 вида пестициди в домашния прах. Земеделските химикали проникват в нашата вода, земя и храна, но доброто е, че те имат алтернатива.

“ОТ МОЯ СОБСТВЕН ОПИТ Е ЯСНО,
ЧЕ ОРГАНИЧНАТА СИСТЕМА МОЖЕ ДА БЪДЕ
ИКОНОМИЧЕСКИ ЖИЗНЕСПОСОБНА,
ЗАЩОТО ТЯ ОСИГУРЯВА ГОЛЯМ КРЪГ ОТ ПРЕДИМСТВА ЗА ОКОЛНАТА СРЕДА И
ОБЩЕСТВОТО, И НАЙ-ВАЖНОТО,
ЧЕ ТЯ ПОЗВОЛЯВА НА КОНСУМАТОРИТЕ
ДА НАПРАВЯТ ИЗБОР
ПО ОТНОШЕНИЕ НА ХРАНАТА, КОЯТО ТЕ КОНСУМИРАТ.”

-Приц Чарлз

Органичното земеделие повишава плодородието на почвата и биологичното разнообразие.



Институтът за изследване на органичното земеделие във Фрик /Швейцария/ публикува впечатляващи резултати от 21 годишно опитно поле, сравнявайки конвенционални, биодинамични и органични земеделски системи. Учените са открили, че едно и също количество от органично отгледани храни може да бъде получено с 19% по-малко вложена пряка и непряка енергия в сравнение с обикновените или интегралните методи. Резултатите показват, че почвената плодородност се е увеличила драматично. Количеството на микроорганизмите, които определят почвената плодородност и които доставят храна за растенията е било с 40% по-високо в органичните полета, отколкото в полетата с интегрално управление и до 85% повече, отколкото в конвенционалните полета. Според проучване на ООН повече от 7,2 млн. хка. земи са заведени като сертифицирани органични земеделски площи в 130 страни по света. В резултат на това през 1999 година световният пазар за органични храни възлиза приблизително на 22 милиарда долара. Това също важи и за страните от ЦИЕ и бившите съветски републики, където продукцията на органични храни и земеделски продукти е все още малка, но бързо нараства, като фермерите и хранителната промишленост очакват огромен бъдещ пазар.

Унгария
От 1991 година до днес площта, определена за екологично земеделие се е повишила десетократно и сега възлиза на 21 000 хка. Приходът на унгарския износ от органични храни се е удвоил през 1999г. година ( 3.5 унгарски форинта - приблизително 1.2 милиона долара ). 97% от тази сума са от износ предимно за Германия, където те се продават на тройно по- висока цена в сравнение с унгарския пазар. Пресметнато е, че 30 000 хка. площи (0.5% от обработваемата земя) биват използвани за органично земеделие с над 100 органични ферми, включително съюза на органичните фермери - Асоциация Биокултура. Правителството планира да повиши органичните полета четирикратно в рамките на четири години. През периода 2003-2006г. се очаква да бъдат включвани по 100 000 хка. всяка година, като се предвижда субсидиите за това да достигнат 1.5 - 1.7 унгарски форинти или 1,5-1,7 млрд. долара. През 1999 г. органичното земеделие е получило 80 милиона форинти (250-300 000 долара).
България
“Еко-земеделието е нашата ниша на Европейския пазар” - Венцислав Върбанов - министър на земеделието. След политическите промени използването на агро-химикали в българското земеделие намаля значително поради намаляването на субсидиите. Потенциалът за развитие на органичното и екологично земеделие е изследван наскоро. През август 1999 г. е приет нов Закон за защита на растенията, изпълняващ стандартите за органично производство, създавайки орган за сертификация и въвеждане на изискванията за етикетиране на органичната продукция. Неотдавнашно изследване на почвите в България, предприето от Италианска агенция, е показало, че 70-90% от земеделските земи са подходящи за екоземеделие. Това е имал предвид българският земеделски министър, когато е декларирал бъдещето на земеделието в страната. Както и да е, понятието за органично земеделие е все още почти непознато. Много екологични групи и учени неправилно гледат на органичното земеделие просто като на замяна на синтетичните торове с органични торове. Въпреки това се наблюдават действия за подпомагане на органичното земеделие, включително на швейцарската програма FISL, която от 1999г. започна обучение на фермери, желаещи да започнат екологично земеделие. Сега в рамките на програмата се обучават 80 български фермери.
Според Върбанов друга възможност за органичното земеделие е да се използва предприсъединителната програма на ЕС - SAPARD, за да се насърчава органичното земеделие. За приблизително 7 годишен период България ще получи около 52 милиона евро от SAPARD, за да подпомогне замеделския си сектор, да подобри инфраструктурата и да поправи несъответствието между най-развитите и най-бедните селски области. Oчевидно, земеделският министър не забелязва конфликт в подпомагането на органичното земеделие и отглеждането на ГИ растения, но органичнoто и ГИ земеделие са несъвместими. Например, ГИ растения са опасни за органичните ферми с оглед на високия риск от кръстосване чрез опрашване и подкопаването на възможността за бъдещо използване на приятелските за околната среда пестициди, като тези на основата на Bt (бацилус турингиензис - тоскина). Съгласно международна организация за храни и земеделие (МОХЗ) при ООН (IFOAM), генетично инженерните храни не могат да бъдат смятани за органични.
Органичните продукти предлагат светло бъдеще за България. България може да играе важна роля в бързо развиващия се световен пазар за органични храни с осигуряването на ясни структури, регулиращи сертификацията и пазара, съгласно Асоциацията на еко-фермерите. Около 10% от земеделската продукция може реално да бъде сертифицирана като органична и изнесена като такава, ако се задействат подходящите механизми, които асоциацията изисква. Международни експерти вярват, че повече от 50% от добива на българскските ферми е придобит на принципа на органичното земеделие поради липсата на средства за пестициди и други химикали. Въпреки това земеделците се страхуват, че неотдавнашната екзпанзия на генетично модифицираните растения може да постави българския пазар за органично производство в опасност. Площта, засята с ГИ царевица и ГИ картофи през 2000г. e достигнала 20 000 хка. Българският парламент трябва да обсъди законопроект - мораториум върху продукцията и търговията с ГИ растения и животни за хранителната индустрия докато националното законодателство по отношение на ГИО не бъде хармонизирано с това на ЕС.
Ситуацията в общи линии за ЦИЕ и бившите съветски републики
Чешката република е водеща по отношение на органичната продукция за страните от ЦИЕ поне що се отнася да площта, отделена за органично земеделие. През 1998 г. в сравнение с предишните години наличнноста на държавни субсидии доведе до почти четворно увеличение на площта, засята с картофи за органична продукция. Към 1998г. Чешката република има почти 70 000 хка. площи, засадени с органична продукция, което представлява 1,62% от общата чешка земеделска площ.
Полша повиши площта засята с органична продукция до почти 10 000 хка. през 1996 г. и 1997 г., но през 1998 г тя намаля; Литва започна от нула до около 3 000 хка; В Русия, въпреки че заема малка част от земеделската площ, органичното земеделие се удвои през 1998 г. до 10 000 хка.
ЕС и САЩ
Органичното земеделие в Холандия се увеличи с 10% през 1999 г. според таблици, публикувани от националната статистическа агенция. Въпреки това общата органична площ остана само над 1% от цялата земеделска площ - далеч по-малко от очакваното от министерството на земеделието 10% увеличение на фермите за органично земеделие за предстоящите десет години.
Веригата супермаркети “Tesco” в Обединеното Кралство е обявила, че в момента се забелязва бум в търсенето на органична храна. Директорът по маркетинга на компанията вярва, че до 2005 г. продажбите от такава продукция ще достигнат до 1 милиард долара.
В първото съобщение за националните стандарти по отношение на органичното земеделие, които американският агро-департамент (ААД) обяви, стана известно, че консумацията на органични храни се е увеличила повече от два пъти за периода между 1992г. и 1997г. и че броят на фермерите, занимаващи се с органично земеделие, се увеличава с 12% годишно. Съгласно изложената там информация, в САЩ има повече от 12 000 такива фермери. Повечето от тях са дребни производители. Органичното фермерство е един от най-бързо развиващите се сектори на селското стопанство на САЩ за 90-те години. ААД оценява, че стойността на продадената органична храна е била приблизително 6 милиарда долара за 1999 г. Дори два органични животновъдни сектора са се развили още по-бързо, а именно производството на яйца и млечни продукти.
Източници: (May 2000) ‘AgraFood East Europe’; Washington Post, 22.07.2000, cited from AGNET, 22.07.2000; Agrafood East Europe, March 2000; Agrafood East Europe, Sept 1999; “Okologischer Landbau in Osteuropa” - Organic Agriculture in Eastern Europe) ZMP; Statistics Netherlands
PA News, 12.09.2000, cited from AGNET mail out, 12.09.2000; FiBL Press release, 20.11.2000; December 14, 2000, Science News; ANPED/ECOSOUTHWEST report May, 2000


ПО-ВИСОКИ ПЕЧАЛБИ ОТ ОРГАНИЧНИТЕ РАСТЕНИЯ

Печалбите от органичните ферми или са еднакви с тези от конвенционалните ферми, или ги превишават съгласно изследване през 1999 г. на института Хенри А. Уолъс за органично земеделие. Когато се разбра, че органичните системи са по- печеливши от конвенционални ротации /смяна на реколтата/, оказа се, че това се дължи на един или повече от следните фактори: по-ниска производствена цена; по-висока верижна възвращаемост на растения, отглеждани при органичните ротации (сменявания на реколтата); издръжливост на засушаване. Освен това изследването е открило, че консуматорите от цял свят желаят да платят по-висока цена за органичните продукти. Например, пазарната цена на царевица от органична ферма е била средно с 35% по-висока, отколкото стойността на конвенционалната царевица в САЩ, отгледана през 1995 г.; с 44% по-висока през 1996 г. и със 73% по-висока през 1997 г. Цената за органичната и пречистена соя от сорта Clear Hilum (типът соя, който се употребява в Япония при тофу-вид ястие) за САЩ беше повече от два пъти по-висока в сравнение с цената на конвенционалната соя, отгледана през 1995 г. и 1997 г. Въпреки това изследването е установило, че допълнителното заплащане не винаги е необходимо при органичните системи, за да бъдат те представени по-добре от конвенционалните. Източник "Книга за зелето и кралете"

Биохумус - нерафиниран ( непресят)



Резултатите от дългогодишното прилагане на биотор в САЩ показват, че добивът на картофите се увеличава с 40 до 70%; на зеленчука – с 30 %; на царевицата – с 30 до 50%; на пшеницата – с 30 %.Ефектът се увеличава с годините вследствие натрупването на биотора в почвата.-Биоторът, внесен в почвата, ускорява развитието на растенията, като узряването на плодовете става с 10 до 14 дни по-рано от плодовете на растенията, торени с друг тор.-Подобрява се качеството на продукцията. Увеличава се с 15 до 45% съдържанието на витамини в плодовете, зеленчуците и ягодите, на белтъчините в зърнените, на захар в кореноплодните, на нишесте в картофите. Плодовете стават по-едри, с по-ярки цветове и се увеличава срокът на съхранението им.-Получава се най-екологично чисти продукти, където например нитратите са до 55 пъти по-малко в сравнение с нитратите, съдържащи се в продукти, торени с неорганичен или оборски тор.Биоторът е одобрен за изполване и при биологичен начин на производство (Наредба № 15 от 3 август 1999 г. на Министерството на земеделието, горите и аграрната реформа, ДВ, бр. 75 и наредба № 22 от 4 юли 2001 г. на Министерството на земеделието и храните, ДВ бр. 68.)-Съкращават се разходите за съхраняване на тора и самото торене, а също и времето за торене.-Използването на биотор при рекултивацията на земи съкращава чувствително срокът на възстановяване плодородието на почвата. Той е особено ефективен за изтощени и силно замърсени почви, както и в региони с песъчливи и каменисти почви (Балкански полуостров, Турция, Израел, Италия, Северна Африка и др.).


Биохумус - рафиниран



Резултатите от дългогодишното прилагане на биотор в САЩ показват, че добивът на картофите се увеличава с 40 до 70%; на зеленчука – с 30 %; на царевицата – с 30 до 50%; на пшеницата – с 30 %.Ефектът се увеличава с годините вследствие натрупването на биотора в почвата.-Биоторът, внесен в почвата, ускорява развитието на растенията, като узряването на плодовете става с 10 до 14 дни по-рано от плодовете на растенията, торени с друг тор.-Подобрява се качеството на продукцията. Увеличава се с 15 до 45% съдържанието на витамини в плодовете, зеленчуците и ягодите, на белтъчините в зърнените, на захар в кореноплодните, на нишесте в картофите. Плодовете стават по-едри, с по-ярки цветове и се увеличава срокът на съхранението им.-Получава се най-екологично чисти продукти, където например нитратите са до 55 пъти по-малко в сравнение с нитратите, съдържащи се в продукти, торени с неорганичен или оборски тор.Биоторът е одобрен за изполване и при биологичен начин на производство (Наредба № 15 от 3 август 1999 г. на Министерството на земеделието, горите и аграрната реформа, ДВ, бр. 75 и наредба № 22 от 4 юли 2001 г. на Министерството на земеделието и храните, ДВ бр. 68.)-Съкращават се разходите за съхраняване на тора и самото торене, а също и времето за торене.-Използването на биотор при рекултивацията на земи съкращава чувствително срокът на възстановяване плодородието на почвата. Той е особено ефективен за изтощени и силно замърсени почви, както и в региони с песъчливи и каменисти почви (Балкански полуостров, Турция, Израел, Италия, Северна Африка и др.). 









понеделник, 22 октомври 2012 г.

Размножителен материал - червен калифорнийски червей




Биоферма с.Брестак
Размножителен материал червен калифорнийски червей.

Гъстота на червеите е оптимална, приблизително 100 000 бр/кв.м. Леглата не са разделяни през 2012 г.

Цени :

до 19 кв.м - 80 лв./кв.м
от 20 до 29 кв.м - 70 лв./кв.м
от 30 до 39 кв.м - 60 лв./кв.м
от 40  кв.м - 50 лв./кв.м




За Контакти :
0885/711-213 Диан Дянков
0887/262-204 Йордан Дянков
0883/301-144 Филип Василев

За повече информация посетете страницата ни:

biotorove@abv.bg

Кои сме ние ?

Мисията на "Екоферма с.Брестак" е популяризирането на "биохумуса" като органичен продукт спомагащ земеделието,цветарството,овущарството и всички отрасли използващи наторяване.
Като краен продукт, резултат от работата на екофермата, биохумусът е финогранулирана, насипна органична маса с тъмнокафяв цвят, съдържаща макроелементи, микроелементи и почвообразуващи микроорганизми.Биохумусът е продукт без мирис, рохкав, лесно ронлив, наподобява едро смляно кафе.В следствие на наторената почва едновременно задържа необходимата влага (намалява нуждата от напояване до 30%) или дренира излишната такава (растенията не загниват).
Биохумусът е ефективен във всички области на растениевъдството, както в мащабното земеделие, така и в домашната градина.
Вижте по-голяма карта