Търсене в този блог

неделя, 28 октомври 2012 г.

Растеж в търговията с фалшиви пестициди !!!

ЕК предупреди България относно неспазването на директивата за употреба на пестициди
България и Люксембург не са нотифицирали Комисията за каквито и да било мерки по Директивата за използване на пестициди

Европейската комисия очевидно е наясно с продължаващото нерегламентирно използване на пестициди в земеделието, поради което изпрати предупреждение до Белгия, България, Дания, Литва, Люксембург, Португалия и Словения, в което се настоява те да осигурят пълно спазване на Рамковата директива за постигане на устойчива употреба на пестициди.

В България от пестициди изключително тежко е засегнато пчеларството тази година, като пчелари от цяла България алармират за унищожени хиляди пчелни семейства.

Директивата определя правила за устойчива употреба на пестициди с цел намаляване на рисковете и въздействието на употребата на пестициди върху здравето на хората и околната среда.

Седемте държави членки все още не са транспонирали напълно тази директива в националните си законодателства, въпреки че трябваше да направят това до 26 ноември 2011 г. Директивата се прилага частично от Белгия, Дания, Литва, Полша и Словения, но все още съществуват редица недостатъци — от сертификационни системи за професионални потребители до изисквания за защита на водната среда.

България и Люксембург не са нотифицирали Комисията за каквито и да било мерки.

Засегнатите държави членки разполагат с двумесечен срок, за да информират Комисията относно мерките, взети за осигуряване на пълно съобразяване със законодателството на ЕС. При липсата на нотифициране на подходящите мерки Комисията може да сезира Съда на Европейския съюз, се казва в официалното становище на ЕК.

Растеж в търговията с фалшиви пестициди отчете неотавна Европол. Европейската полицейска служба е идентифицирала заплахата от нарастващата организираната престъпност в тази област. Тя е създадена от изключително малкия риск и високата печалба, комбинирана с липсата на хармонизация в закона и реализацията.

Употребата на нелегалните пестициди е констатирана на Стария континент, а Североизточна Европа е била специално ударена от криминалните мрежи. Фалшивите пестициди заплашват здравето на фермерите и потребителите, поставят в опасност естествената среда. Има риск те да могат да бъдат използвани и като елемент за производството на самоделни експлозиви. Търговията с нелегалните и фалшиви пестициди е подготвена от изключително сложни криминални мрежи, заявяват още от Европол като добавят, че един от начините за справяне с проблема е реализирането на контролирани доставки на пестициди.

Няма коментари:

Публикуване на коментар