Търсене в този блог

понеделник, 29 октомври 2012 г.

На шведите не им стига боклука, започват да внасят

В България даваме милиони за да опаковаме и транспортираме софийския боклук из родината. Много населени места дори не събират боклука, а просто го изхвърлят на
 края на селото. Рециклирането, въпреки очевидния си икономически смисъл, си остава по-скоро обект на конспиративни теории, от колкото сериозно начинание.

През това време в Швеция шведите се сблъскват с друг цивилизационен проблем. Свършил им е боклука. И понеже за тях боклука е ценен ресурс, сега им се налага да внасят.

Как може да ти свърши боклука? Шведите, разбирате ли, рециклират 96% от боклука, който произвеждат. А с 4-те останали процента захранват една от най-невероятните системи за производство на електроенергия за хиляди домакинства (ето как работи). И сега са изправени пред проблем: ако не намерят достатъчно боклук, ще трябва да преустоновят производството на ток, а след това нищо чудно да свикат референдум за нова АЕЦ.

Какво да правят? Преди няколко дни шведските власти обявиха, че започват внос на боклук от Норвегия – към 80 000 тона първокачествен боклук, с който да продължат да си правят ток.

И сега най-якото нещо в цялата случка: не шведите ще плащат за боклука, а норвежците ще плащат за това, че се отървават от него. Така шведите ще получават пари да купуват суровината, която да правят на ток. Боклукът на едни е злато за други.

И най-накрая, чуйте това: Катарина Ослунд от Шведската екологична агенция казва следното:

“Надявам се, че вместо от Норвегия, ще внасяме боклук от Италия, Румъния, България или от балтийските държави, защото те все още използват сметища. Тези държави нямат фабрики за изгаряне на боклука или за рециклиране и имат най-много нужда от решение за техния боклук.”

Явно шведите смятат, че взимат евтино на норвежците и, че ние българите например сме готови да им платим по-скъпо за това. Не за друго, а защото тук и без друго даваме луди пари за да си събираме боклука по поляните.

Няма коментари:

Публикуване на коментар