Търсене в този блог

четвъртък, 31 януари 2013 г.

Условия за отглеждане на червеите


Условия за отглеждане на червеите

 

При отглеждане на Червеният Калифорнийски червей трябва да бъдат поддържани определени условия за развитие от които по-важни са: температура, влага, киселиност, светлина и др.
  • Температура
    Най-добрата температура за развитие и активност на червеите е 20 градуса Целзий. Критична за тях е температурата над 33 градуса, при която умират. През зимния период червеите в леглата се защитават от ниските температури с пoлaгане на дебел слой оборски тор, който достига до 50 см.
  • Влажност
    Най-оптималната влажност за активност на червите е 65- 70 %. За това леглата ежедневно се навлажняват в зависимост от климатичните условия. Ако органичната материя изсъхне то тогава те напускат леглото и преминават в почвата, при което трайно се загубват от лехите. Прекалено голямата влага също не е добре. Трябва да се проверява и най- долния слой да не е прогизнал и дали има добро отичане на леглата. Задължителна проверка се прави и след продължителен дъжд. Не трябва да се допуска в леглата да се задържа вода и да се образуват ЛОКВИ, т.к. червеите ще загинат.
  • Киселиност
    Oрганичната материя която служи за храна на червеите трябва да има неутрална реакция. Когато е кисела червеите напускат леглото или умират. За измерване на рН и температурата производителят трябва да разполага с уреди по всяко време.
  • Светлина
    Светлината е вредна за червеите, особено ултравиолетовите лъчи. В тази връзка е желателно леглата да се покриват или отглеждането да става в закрити помещения.

Разделяне на леглата с Червен Калифорнийски червей

При отпимални условия след 3 месеца броят на червеите в леглото нараства двойно.
Разделянето се прави по следния начин:
Леглото се захранва с 5 см органичен тор. За период от 2 до 5 дни червеите от долния слой преминават в новия. Рано сутрин захранката се вдига от старото легло и се прехвърля в предварително подготвената нова леха, където вече има поставена органична материя с дебелина 10 см. Това се повтаря два пъти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар