Търсене в този блог

понеделник, 31 декември 2012 г.



Весело посрещане на Новата 2013 година приятели.Пожелаваме Ви една нова изпълнена с преживявания година и много късмет.
Биоферма с.Брестак

вторник, 25 декември 2012 г.

Честито Рождество Христово



"Ферма за биоторове и червен калифорнийски червей с.Брестак " пожелава на приятелите си  радост, благоденствие, надежда и нека новата година донесе повече възможности. Пожелавам ви щастие и успехи във всяко начинание през новата година.

петък, 21 декември 2012 г.

2013 г. е първата с намалени национални субсидии, но европарите се увеличават


Източник на статията : fermer.bg

2013 г. ще бъде първата с намалено национално субсидиране - 240 млн. лв при 340 млн. лв през 2012 г., но общата сума ще се увеличи заради нарастване на евросубсидиите.....

Необходимо е да се прави анализ и оценка на въздействието на плащанията върху различните селскостопански сектори, за да се прецени по-точно какви средства трябва да се насочат към всеки от тях.

Това се посочва в анализ на Центъра за икономическо развитие ( ЦИР ) относно политиката в областта на земеделието.

За да се постигне тази цел обаче е необходимо да има ясна визия за развитието на отделните сектори и за целите, които искаме да постигнем, посочват експертите.

2013 г. ще бъде първата с намалено национално субсидиране (240 млн. лв. при 340 млн. лв. през 2012 г.), но общата сума ще се увеличи заради нарастване на евросубсидиите (от 977 млн. лв през 2012 г. на 1130 млн. лв.).
С това се цели по-справедливо разпределение на средствата, след като години наред основни печеливши от подпомагането на земеделието бяха зърнопроизводителите, които получаваха по-голямата част от плащанията на площ, посочват от ЦИР.

Ще продължи изплащането на национални субсидии на тютюнопроизводителите, обявени като средства за подпомагане преориентирането към нови производства, които създават алтернативна заетост, макар че лисва национална стратегия за подобна преориентация и промяна в поминъка на хората.

За втора поредна година страната е изправена пред риск да загуби част от средствата по Програмата за развитие на селските райони, посочват експерите от ЦИР. След като през миналата година бяха загубени 40 млн. евро, а други 120 бяха пренасочени към създаване на гаранционен фонд, сега са заплашени между 150 и 247 млн. евро поради липса на достатъчно одобрени проекти. Основен инструмент за справяне с проблема е прехвърлянето с разрешение на еврокомисията на средства от непопулярни към атрактивни за земеделците мерки. Голямото предизвикателство пред управляващия орган на програмата си остава ускоряването на процеса по разглеждане, одобряване и разплащане на проектите, се посочва още в доклада на  Центъра за икономическо развитие.

Българските фермери се ориентират все повече към биоземеделието


Източник на публикацията  : http://www.bgfermer.bg
Интересът на българските фермери към биоземеделие нараства все повече, сочат данните на фонд "Земеделие".
Почти двойно са се увеличили плащанията по мярка 214 "Агроекологични плащания" от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) през 2012 г. спрямо предходната 2011 г. Тази година разплатената сума по мярката е 50,2 млн. лв., а кандидатите, които са подпомогнати, са общо 2303.
За необлагодетелстваните райони са изплатени субсидии в размер на 63,4 млн. лв. Те са разпределени съответно: 48,7 млн. лв. по мярка 211 "Плащания за природни ограничения на фермери в планински райони" и 15,7 млн. лв. по мярка 212 "Плащания за природни ограничения на фермери в райони, различни от планинските". Общият брой на заявленията по тези две мерки е 37 955 броя.
От Фонд "Земеделие" обясняват, че през 2012 г. се работи усилено, за да може преди края ѝ да бъдат изплатени приоритетно средствата по Ос 2 на ПРСР. Освен двукратното увеличение в изплатените суми по "Агроекология", се наблюдава и ръст на одобрените заявления по мярка 213 "Плащания по Натура 2000 за земеделски земи". Общо 3309 стопани получават субсидии от 6,6 млн. лв.
Оторизирани са 5,2 млн. лв. за специфична подкрепа за животновъдите. От тях по схемите за поддържане на производството на краве мляко, за икономически уязвими ферми, за ферми в необлагодетелстваните райони и в нитратно уязвими зони се изплащат 3,5 млн. лв. на общо 414 кандидати.
По схемите за отглеждане на овце майки и кози майки в икономически уязвими общини в Южна България и в необлагодетелствани райони оторизираните средства са 1,7 млн. лв., а подпомогнатите канидати са 2504. Плащането е в размер на 40 лв. на глава животно за икономически уязвими общини и по 35 лв. - в необлагодетелстваните райони.