Търсене в този блог

петък, 21 декември 2012 г.

2013 г. е първата с намалени национални субсидии, но европарите се увеличават


Източник на статията : fermer.bg

2013 г. ще бъде първата с намалено национално субсидиране - 240 млн. лв при 340 млн. лв през 2012 г., но общата сума ще се увеличи заради нарастване на евросубсидиите.....

Необходимо е да се прави анализ и оценка на въздействието на плащанията върху различните селскостопански сектори, за да се прецени по-точно какви средства трябва да се насочат към всеки от тях.

Това се посочва в анализ на Центъра за икономическо развитие ( ЦИР ) относно политиката в областта на земеделието.

За да се постигне тази цел обаче е необходимо да има ясна визия за развитието на отделните сектори и за целите, които искаме да постигнем, посочват експертите.

2013 г. ще бъде първата с намалено национално субсидиране (240 млн. лв. при 340 млн. лв. през 2012 г.), но общата сума ще се увеличи заради нарастване на евросубсидиите (от 977 млн. лв през 2012 г. на 1130 млн. лв.).
С това се цели по-справедливо разпределение на средствата, след като години наред основни печеливши от подпомагането на земеделието бяха зърнопроизводителите, които получаваха по-голямата част от плащанията на площ, посочват от ЦИР.

Ще продължи изплащането на национални субсидии на тютюнопроизводителите, обявени като средства за подпомагане преориентирането към нови производства, които създават алтернативна заетост, макар че лисва национална стратегия за подобна преориентация и промяна в поминъка на хората.

За втора поредна година страната е изправена пред риск да загуби част от средствата по Програмата за развитие на селските райони, посочват експерите от ЦИР. След като през миналата година бяха загубени 40 млн. евро, а други 120 бяха пренасочени към създаване на гаранционен фонд, сега са заплашени между 150 и 247 млн. евро поради липса на достатъчно одобрени проекти. Основен инструмент за справяне с проблема е прехвърлянето с разрешение на еврокомисията на средства от непопулярни към атрактивни за земеделците мерки. Голямото предизвикателство пред управляващия орган на програмата си остава ускоряването на процеса по разглеждане, одобряване и разплащане на проектите, се посочва още в доклада на  Центъра за икономическо развитие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар