Търсене в този блог

петък, 23 ноември 2012 г.

Биологичното земеделие в Румъния е във възход

В края на миналата седмица Департамента за външните пазари към Министерството на земеделието на САЩ (FAS USDA) публикува доклада на селскостопанското аташе към посолството на САЩ в Букурещ за успешното развитие на биологичното земеделие в Румъния. Нещата при съседите явно се развиват добре, щом водещите анализатори обърнаха специално внимание на този пазар.

Според Министерството на земеделието на Румъния, през 2011 г.. площите засети с органични култури в страната са нараснали с респектиращите 7,5 на сто, в сравнение с 2010 г. В оповестените наскоро статистически данни прави впечатление най-вече бързото нарастване на броя на регистрираните производители на биологични продукти в северната ни съседка. През 2010 г. те наброяваха 3 155 души, през 2011 г. числото им нарасна до 10 253. Статистиката показва, че повечето от тях са дребни фермери, които стопанисват от 3 до 20 хектара земеделска земя, отглеждат по 3-5 крави или 50-100 овце. 

Прогнозните данни на Министерството на земеделието демонстрират, че през 2012 г. обработваемите площи за органични земеделски култури ще нараснат с 45 на сто спрямо 2011 г. и ще достигнат 3,38% от общата обработваема земя. Експертите отбелязват, че въпреки този „ограничен процент” Румъния вече влиза в топ 20 на износителите на органични суровини в света с експорт на стойност $257 млн. през 2011 г.

В съответствие с националното законодателство, минимум 95 на сто от състава на румънски биологични храни трябва да бъдат продукти от органично земеделие, които са произведени без използване на каквито и да са химични вещества, като: пестициди, хербициди, фунгициди и други подобни. Биологичното производство се регулира от законодателството на ЕС, а националните органи отговарят за сертифицирането, прилагането и спазването на европейските законови разпоредби. 

Както вече споменахме по-горе, американските експерти са силно впечатлени от факта за бързото нарастване на броя на регистрираните производители на биологични продукти в Румъния. В доклада се отбелязва, че съгласно актуализираните прогнозни данни броят им през 2012 г. ще достигне 26 736, което представлява ръст с 261% спрямо предходната 2011 г. 

В доклада на селскостопанското аташе се отбелязва, че „интересът на румънските потребители към органични храни се увеличава и биологичните продукти разширяват пазарната си ниша за сметка на традиционните хранителни стоки|”. Местното биологично производство включва основно зърнени култури, мед, слънчогледово масло и мляко. „ Основната движеща сила за развитието на биологично производство в Румъния е външното търсене, макар и вътрешното потребление да демонстрира устойчив възходящ тренд”. В момента, Румъния изнася над 80 на сто от произведените биологични продукти и то предимно суровини, такива като маслодайни семена, зърнени храни, мед и горски плодове. 

Бързото развитие на биологичното земеделие в Румъния до голяма степен е резултат на правилната държавна политика. Дребните фермерски стопанства в Румъния са включени в специална програма, като участието им в нея се мотивира от финансовия фактор – субсидиране на биологичното производство, което през 2011 г. възлезе на 3,8 млн. долара, а през 2012 г. ще се увеличи до $5,8 млн. Размерът на субсидиране на отделните фермерски стопанства зависи от обработваемите площи и/или броя на отглежданите животни и варира в доста широк диапазон – от $1 900 до 7 700. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар