Търсене в този блог

петък, 2 ноември 2012 г.

Какво трябва да знаят фермерите с новите изменения на селската програма

През 2012 г. управляващият орган на Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ направи значителни изменения в нормативната уредба.

Какви са те?

Промените са свързана с прилагането на мярка 214 "Агроекологични плащания" - това е заварената от сегашните управляващи най-трудна и забатачена за усвояване на парите мярка в България с най-малко изхарчени от фермерите европари. С одобрението на 6-отото изменение на програмата в мярка 214 бяха включени нови дейности, а наредба 11 бе изменена в съответствие с одобрените текстове. Бяха добавени и две нови направления, за които мнозина фермери още и не знаят: засяване и отглеждане на есенни зърнено-житни култури в местообитания на зимуващи видове гъски на минимум 50% от заявените по дейността площи и превръщане на обработваемите земи, местообитания на Царски орел или Египетски лешояд в пасища и последващото им екстензивно поддържане.

Предвидени са високи компенсаторни плащания за новите дейности

Заради значимостта им от агроекологична гледна точка компенсаторните плащания са 167 евро/ха и 324 евро/ха. С другите изменения - за форсмажорните обстоятелства пък, вече се даде възможност на бенефициентите да декларират настъпването на обстоятелствата и да предоставят доказателства в 10-дневен срок. Много от подпомаганите фермери зададоха въпрос към вестника ни какво е изискването да преминат агроекологично обучение или информационни дейности през първите 2 години. Отговорът е: това е конкретизирано да стане до 31 декември на втората година. Новост е, че е удължен срокът до който могат да се представят документите за преминат фермерски курс на обучение - преди той беше до 30 ноември, сега е до 31 декември. Новина за фермерите е и фактът, че тези, които решат да увеличат площите вече могат да направят това с максимум 10 ха или 20% - в тези рамки те трябва да знаят, че не поемат нов ангажимент, а само трябва да продължат да изпълняват досегашния при увеличени площи. Това, което трябва да знаят биофермерите е, че за тези, които 2012 г. е пета година от изпълнение на ангажимента им, в наредбата е конкретизиран нов срок. Те трябва до 30 септември на петата година да предоставят сертификат или писмено доказателство за съответствие на произведените от тях растителни или пчелни продукти с правилата на биологичното производство. По този начин ще може да им се плати до края на декември компенсаторното плащане и да се проследи изпълнението на 5-годишния им агроекологичен ангажимент.

Пчеларите трябва да научат:

Проблемът с намаляване на броя на пчелните семейства по направление биологично пчеларство е разрешен, казват им от МЗХ. . Детайлно са разписани правила, с които земеделският стопанин, поел агроекологичен ангажимент за биопчеларство, трябва първоначално да кандидатства с не по-малко от 20 кошера. В годините на 5 г. ангажимент той може да увеличава или намалява кошерите без да търпи санкции за това, но не бива общият брой да пада под 20 кошера.

Фермерите трябва да знаят за сеитбообръщенията:

Изискванията и условията по направление "Въвеждане на сеитбообращение за опазване на почвите и водите" са детайлно разписани. . В съответствие с издадената от МОСВ заповед за определяне на нитратно уязвимите зони, в наредбата за прилагане на мярката са включени нови граници. Има ново решение и на проблема с пропорционалното съотношение между отглеждани животни и каракачански кучета по линия на пасторализма. Броят на кучетата е необходимо да бъде пропорционален на общия брой овце или говеда - 2 каракачански кучета да охраняват стадо от 100 овце или 30 говеда, като за всеки допълнителни до 100 броя овце или 30 броя говеда е необходимо да се добави още едно куче.

Какво ново трябва да знаят фермерите още:

Електронната система за въвеждане на данни от извършените през текущата година проверки от контролиращите по биологично земеделие се администрира от фонд "Земеделие". Има възможности за отстраняване на технически грешки, допуснати от контролиращите лица при попълване на информацията за техните клиенти в електронната система - това вече може да стане не по-късно от 31 декември на календарната година.

Източник: bgfermer.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар