Търсене в този блог

понеделник, 5 ноември 2012 г.

5 ползи от компоста

Компостирането е процес, при който органичните отпадъци се разрушават по естествен начин в богата на хранителни вещества почва, която след това може да се използва за отглеждането на нови органични материи, но, ако идеята за компостиране ви кара да си представяте миризливи купчини боклук, които бавно се разграждат в градината ви, трябва да си прочистите съзнанието! За един сериозен градинар например приготвянето на компост предизвиква в главата му картини за здрави и изобилни дървета, домати с размера на грейпфрут и розови храсти, достойни за кралския двор.

Наторяването с органична тор не е само полезно за човека, който използва компоста, но допринася и с много ползи за околната среда.

Органичната тор ограничава вредните емисии парникови газове
Когато органичните отпадъци се отнесат на бунището, те не могат да се разложат ефективно и произвеждат метан, който е вреден парников газ. Превръщането на тези органични материали в тор ограничава емисиите от метан, произвеждани в бунищата. Голямото количество метанов газ в атмосферата допринася за глобалното затопляне.

Органичната тор подобрява качеството на почвата
Наторяването с органична тор доказано възстановява бедната почва като подтиква производството на полезни микроорганизми (най-вече бактерии и гъбички), които разрушават органичната материя и я превръщат в хумус. Хумусът помага за запазването на влагата и естествено повишава съдържанието на хранителни вещества в почвата. В резултат на това, храните, отгледани в наторена с органична тор почва доказано съдържат също повече хранителни вещества и са по-полезни за ядене.

Органичната тор помага за пречистването на замърсените почви
Процесът по наторяване доказано абсорбира неприятните миризми и преработва летливите органични съставки като ферментиралите горива и експлозиви. В някои случаи консервиращите дърветата средства, пестицидите и хлорираните и нехлорираните въглеводороди в замърсените почви биват унищожени от процеса на наторяванес органична тор.

Органичната тор помага за контролирането на ерозията
Органичната тор доказано предпазва от ерозия насипите и откосите, които се намират до реки и езера, и намалява загубата на тревните площи в крайпътните зони, склоновете, голф игрищата и игрищата. Представете си футболен сезон без тревни площи!

Органичната тор ви печели и пести пари
Водата вече не е никак евтина, а наторената с органична тор почва намалява консумацията на вода от страна на растенията. Наторяването може да ограничи и заболяванията и вредителите по растенията като по този начин понижава нуждата от скъпи химикали и изкуствени торове. По-голямото производство на селскостопански посеви се равнява на повече продукция за продажба и наторяването с органична тор осигурява по-евтина алтернатива на конвенционалните начини за пречистване на замърсените почви, което спестява пари на данъкоплатците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар